Utazás: légkondicionált autóbusszal

Elhelyezés: 2-3 ágyas, fürdőszobás szállodai szobákban

Ellátás: reggeli, vacsora

Program:

1. nap (csütörtök) Indulás reggel 6 órakor Tornáról, a plébánia elől. Az első állomáshelyünk Velehrad lesz, a legnagyobb cseh búcsújáró hely, Szent Cirill és Metód a szlávok nagy apostolainak a tiszteletére van szentelve. Szent Metód ereklyéi itt is vannak. Szentmise a székesegyházban. Kroměříž a Morvaföld gyöngyszeme, műemlékrezervátum. (Városháza, Szent Móric templom, Keresztelő Szent János Dóm, kastély). Kutná Hora: ezüst bányája volt. Itt született a cseh himnusz szövegírója. Szent Jakab templom, vár, Szent Borbála Katedrális, Ciszterciek temploma és a megdöbbentő Csontkáplona, ahol emberi koponyákból kirakott girlandok, bútorok, csillárok, amforák vannak. A világon egyedülálló.

Szállás Prágában vagy környékén. ELSŐ ESTE NINCS VACSORA.

2. nap (péntek) A mai egész nap Prágáé, Strahovi Kolostor, Hradzsin (Vár)-ban kezdünk. Szent Vitus székesegyház, itt imádkozunk Nepomuki Szent János sírjánál, Régi Királyi palota, Arany utcácska, Szent György templom. Kisoldal: Szent Miklós templom, Szent Tamás templom, prágai Kis Jézuska templom (szentmise itt, vagy a vár előtt levő Lorettói Szűz Mária templomban). Károly hídon jövünk át az Óvárosba: Városháza, Orloj, Tyn előtti Boldogasszony templom, Lőportorony, Szent Vencel tér. Vacsora, szállás Prágában vagy környékén.

3. nap (szombat) reggeli után vár bennünket Karlštejn sziklaoromra (1348-1358) épült vára. Itt őrizték egykor a koronát, koronaékszereket, Szent és Római Birodalom értékes ereklyéit. A vár Várnagyi Palotából, Kistoronyból és Nagytoronyból (Theodorik mester 128 gótikus táblaképével) áll. Majd következik Příbram szent hegye, híres búcsújáró hely. Itt szentmise. A búcsújáró templom hagymakupoláival, kolonádjaival, barokk pompában díszlő falaival, tornyocskáival, temérdek kápolnáival, arany és ezüst díszeivel nemcsak a lelket emelik fel, de elvarázsolja a szemet is. Nepomuk: a templom a Szent szülőháza helyére épült. Tisztelgés Szent János előtt, ima közbenjárásáért. České Budějovice: Sámson kút, Szívkő, Városháza, Szent Miklós templom, Vas-Szűz torony, Fekete torony, Szűz Mária templom.  Fakultatív program: ESTE: vacsora a sörfőzdében (kb 15-20 €/fő). Nem szabad belőle kimaradni. Korsó sörrel, hangulattal. Szállás České Budějovicében. A normál vacsora benne van a részvételi díjban.

4. nap (vasárnap) Reggeli után Vyšší Brod: itt egy ma is működő ciszterci monostor vár. Szentmise. Kolostor templom, kora gótikus bazilika, káptalani kerengő. Český Krumlov: ahogy van az maga a csoda a Moldva két hurokjában. A Világörökség része. Pazar a fekvése. Régi városháza, Szent Vitus templom, vár, Minorita kolostor. Hluboká nad Vltavou – várkastély. Windsori kastély mintájára épült.  A Schwarzenbergek 300 évig éltek itt, gyűjtötték a kincseket és szinte minden érintetlenül a helyén van. Utazás haza, érkezés az esti órákban.

 

Időpont: április 16-19

Részvételi díj: 150 €/fő (vacsorával együtt)

+Belépők, szervízdíj

Teljes összeg befizetése: március 31-ig

Kategória: Hírek Hozzászólás nincs engedélyezve 

Boldogasszony, 2015. március, VII.évfolyam, 3.szám Megjelent a Boldogasszony VII. évf. 3. száma, amely csak nyomtatott formában olvasható. A szám tartalmából:

- Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjti idő
- Nagy érdektelenség kísérte a népszavazást
- A Csemadok helyi szervezetének évzáró ülése
- Nagyszabású farsangi ünnepség a faluban
- A munkaszolgálat áldozataira emlékeztünk
- Hagyományteremtő ifjúsági szentségimádás
- Farsangi jelmezbál kicsiknek és nagyoknak
- Farsangi bál vadász módra
- Hamvazkodjál hívő lélek
- A Rózsafüzér Testvériség évértékelő gyűlése
- Az igazságot ki kell mondani…
- Tornaiak emlékeznek vissza a világháborúra
- Bódva-völgyiek a Nuzal-i szovjet gulágban, 2.
- Híres búcsújáróhelyek: Bacsfa (Szentantal)
- A hónap szentje: Római Szent Franciska
- Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjti idő
- Ötlettár: miről mondhatunk le nagyböjtben?
- népdalaink nyomában, hirdetések és miserend

Kategória: Hírek Hozzászólás nincs engedélyezve 

Az igazságot ki kell mondani…

Az igazságot ki kell mondani… A 70 éve „málenkij robot”- ra igazságtalanul elhurcolt tornaiakra emlékeztünk 2015. február 21-én a tornai templomban. Tornáról – az eddigi adatok szerint – 17 személyt hurcoltak el az akkori  Szovjetunióba, ahonnan csak 11-en tértek haza. A szentmisét megelőző keresztúti ájtatosságban Juhász Attila atya az elhurcoltak „keresztútjának” nehézségeiről elmélkedett. A gyászszentmise előtt polgármesterünk, Oravecz Attila mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy ne feledkezzünk el múltunkról és ragaszkodjunk a gyökereinkhez. Ezután az elhurcoltak emlékére mécseseket gyújtottak meg a hozzátartozók, rokonok. A szentmisében Attila atya hangsúlyozta, hogy a hosszú éveken keresztül elhallgatott igazságot ki kell mondani és nem szabad elfeledni; de nem a harag és a bosszú jegyében kell mindezt tennünk, hanem hívő keresztényként, a béke és a megbocsátás szellemében. A tornai plébánia júniusban zarándokutat szervez Nuzalba, ahol a zarándokok tiszteleghetnek az áldozatok emlékének.
KT

Kategória: Hírek Hozzászólás nincs engedélyezve 

A Rózsafüzér Testvériség évértékelő gyűlése Február 20-án, pénteken a helyi kultúrházban gyűltek össze az áji Rózsafüzér Testvériség tagjai. A megbeszélésen jelen volt plébánosunk Juhász Attila atya is, aki kis előadásában buzdította a híveket a helyes Mária tiszteletre és a közösségben mondott rózsafüzér imádkozásra. Új vezetőt is választottak Farkas Rózsa személyében Červený Martin helyébe, aki kicsit félve, de végül elfogadta a felkérést. A Rózsafüzér Testvériség a 2014-es évben 2 új taggal bővült. A faluban jelenleg 29-en az Élő Rózsafüzér, 6-an a Szent Rózsafüzér és négyen az Örökös Rózsafüzér Társulat tagjai. ČM

Kategória: Hírek Hozzászólás nincs engedélyezve 

Hamvazkodjál hívő lélek

Hamvazkodjál hívő lélek A hamvazószerdai szentmisén részt vettek a Szent István Egyházi Alapiskola diákjai is, hogy a homlokukra hamuval rajzolt kereszttel térjenek vissza az iskolapadokba. Ezzel számukra is hivatalosan kezdetét vette a nagyböjti időszak, az az idő, melyben lélekben készülünk Urunk halálára és feltámadására. VE

Kategória: Hírek Hozzászólás nincs engedélyezve