Rólunk szól

 
magyarkurir.hu:
Megáldották a tornai gótikus templom szentélyét

 

 

A restaurátorok 15. századi freskókat tárnak fel

Rólunk írták:

Cáp., Ľ. – Gomboš, P.: Nález stredovekých nástenných malieb v kostole v Turni nad Bodvou. In: Pamiatky a múzeá roč. 2005, č. 3, str. 43 – 47.

Fecsó, P.: Turňa nad Bodvou. Bývalé župné sídlo. Malá vlastivedná knižnica č. 37. Komárňanské tlačiarne a vydavateľstvo, Komárno 1998.

Kiadványok:

a_fajdalmas_szuz_maria_skapularejanak_aji_tarsulata

ORAVECZ PÁL (szerk.), A Fájdalmas Szűz Mária Skapuláréjának áji társulata, Tornai róm. kat. plébániahivatal, Torna, 2003.

a_tornai_plebania_tortenete

JUHÁSZ ATTILA, A tornai plébánia története, Pont kiadó, Kassa, 2002.

 

 

 

 

 

 

 

hirek.sk:
Tanévnyitó és szoboravatás Szádudvarnokon

Vasárnap ünnepélyes tanévnyióra került sor a Felvidék legfiatalabb, egyben legkisebb magyar iskolájában ,Szádudvarnokon. A történelmi Abauj- megye 400 lelkes , zömében magyarok lakta falujában kettős ünnep volt, mert első kiralyunknak, Szent Istvánnak szobrát is leleplezték.

a videó itt tekinthető meg

 

 

 

24/11/2010 „Fantasztikus érzés volt megtapasztalni a hit egyesítő erejét” – interjú a tornai zarándokokkal

A rozsnyói egyházmegyéből érkezett hívek Juhász Attila plébános vezetésével a szerda délelőtti általános kihallgatást követően felkeresték szerkesztőségünket. Krompaszky Tünde hittantanár, valamint Kulcsár Dávid diák számoltak be arról, hogy mit jelent számukra a pápával való találkozás, a római zarándoklat és annak a megtapasztalása, hogy a hit egyesíti a nemzeteket. A tornai plébános atya novemberben két zarándoklatot vezetett az Örök Városba, az elsőt a felnőttek, a jelenlegit pedig a fiatalok számára hirdette és szervezte meg.

 

10/11/2010 Felvidéki magyar zarándokok a pápai audiencián – stúdióbeszélgetés a csoport két tagjával

A szerdai általános kihallgatáson ezúttal a Felvidékről, Tornáról és környékéről, Ájról, Tornaújfaluból, Vendégiből és Udvarnokról érkezett magyar zarándokok is részt vettek. Stúdióbeszélgetésünkben Juhász Attila tornai plébánossal és Szilágyi Ivettel, a csoport egyik tagjával hallhatnak interjút.